Expo Dones Presentacio Eivissa 06 08 2018Presentació a Eivissa 06/08/2018

IMG 20180731 103420
Expo Dones Sonya Torres Sumsi Massanet Eivissa 06 08 2018Sonya Torres i Sumsi Massanet a Eivissa 06/08/2018

"La mujer en el anarquismo español", aquesta preciosa i commovedora exposició que relata amb noms i cognoms la incansable lluita de les dones per l'emancipació, com a persones lliures i de ple dret, al llarg de la història d'Espanya, s'ha presentat aquest estiu a Balears, despertant un gran interès i expectació, davant auditoris plens i una constant afluència de visitants.La trajectòria, que ha fet possible la presència d'aquesta magnífica exposició a les Balears, part d'una organització que es va iniciar l'any passat des de la Secretaria d'Acció Social del SOV de Mallorca, que va assumir la proposta d'unir-se a la divulgació d'aquest recorregut per la història de les dones en el moviment llibertari. Projecte que es va veure reforçat pel suport de la Secretaria d'Acció Social i del Secretariat Permanent Territorial de CGT Balears.

La presència de l'exposició a les Balears, i el seu llegat de lluita, coratge i sang, es va iniciar el passat 2 de juliol amb la inauguració de la mateixa al Centre Flassaders, de Palma. També a Mallorca, el 16 de juliol l'exposició es va presentar al Claustre de Sant Domingo, de Manacor; i el 30 de juliol a l'Edifici "Sa Fàbrica", d'Esporles. A Menorca el 23 de juliol l'exposició es va inaugurar a la Casa de Cultura de Ciutadella, en el marc d'unes interessants jornades dedicades a la reflexió sobre la situació de la dona i el feminisme en el moment actual. Finalment, l'exposició acabà el seu recorregut itinerant per les Balears sent inaugurada el 6 d'agost al Centre Cultural Cas Serres d'Eivissa, presentada juntament amb la projecció del documental Indomables. Per des d'aquí continuarà el seu camí peninsular cap a Toledo.


 

Especialment cal reconèixer el gran valor de compromís i dedicació en l'ingent treball de documentació de l'equip creador del projecte, a càrrec del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT, i l'extraordinari treball d'il·lustració d'Isabel Ruiz. Cal esmentar també la militància a temps complet dels que han anat acompanyant i mimant l'exposició en el seu recorregut per les illes, reconèixer la feina sense descans de José Antonio Ruiz, Luís Camarero, Xisco Catchot, Rafa Sánchez i Graciela Masiano. En aquest sentit, a més cal destacar les presentacions i el treball de divulgació de les companyes Dolors Marín, Sonya Torres, M. Antònia Oliver, Marga Ramon i Sumsi Massanet, per les seves aportacions excepcionals, singulars i inèdites, per a la preservació de la memòria de les dones llibertàries.

Així mateix, en cadascuna de les seus itinerants de l'exposició, s'ha comptat amb el suport i el treball incansable de persones exemplars, que amb el seu esforç han contribuït a fer possible la presència de l'exposició a les illes, a les quals cal agrair la seva dedicació generosa i fraternal. Així com també agrair el constant suport, i presència còmplice de la afiliació, simpatitzants i visitants. Entre aquests, cal esmentar la presència de la consellera d'igualtat de Palma, Nina Parrón; i la de molts membres de la memòria històrica de Mallorca. Recordar també l'emotiva presència a Menorca de la néta de Conchita Guillén, Sonia Antorveza; la presentació i el testimoni de lluita feminista de Rosa Lleonart; la dedicació a la Casa de Cultura de Ciutadella de Neus Torrent; i l'interès de la tècnica d'igualtat de l'Ajuntament de Ciutadella, Laura Anglada. Finalment, a Eivissa, agrair l'entranyable testimoni de Marcela Serra, filla de l'anarquista Vicent de na Dolors; també agrair el record de Tina Morán a Federica Montseny en la clandestinitat; i l'assistència del primer tinent d'alcalde d'Eivissa, Joan Ribas.

Des de CGT Balears, l'organització, el muntatge i la presentació de l'exposició s'ha seguit amb emoció i agraïment pel treball compartit, al mateix temps que amb admiració i respecte cap a l'exemple de la lluita de les dones en la construcció d'un món diferent i millor des de les idees llibertàries, ideal pel qual continuem lluitant.

Salut i llibertat


Secretaria d'Acció Social
CGT Illes Balears
 
IMG 20180702 194621Presentació a Palma
Expo Dones Sala presentacio Menorca 23 07 2018Presentació a Ciutadella de Menorca
Expo Dones Sala presentacio Eivissa 06 08 2018Presentació a Eivissa