MANACOR 27/11/2021

 

Ruta de Bayo 2021

Un grupo de 25 personas, guiados por Pere, un compañero del ateneo Lo Tort. Comenzaron el recorrido por La Torre, que en Julio de 1936, fue centro de detención (no el único). Seguimos recorrido por el Torrent, camino del ayuntamiento, que consiguió resistir a los golpistas durante dos días. Recorrido por distintos edificios del centro: sedes requisadas a los partidos, centros de detención de falange, centros de reclutamiento para enviar soldados a Porto Cristo; la cárcel de mujeres (actuales juzgados) …hasta llegar a la plaza de la Bassa, centro político de Manacor:  aquí estuvieron presas y torturadas las cinco miliciana enfermeras, también el balcón de las arengas del fascista conde Rossi. Terminando el recorrido en el cementerio.

La conferencia estuvo a cargo de Pau Tomás, que hablo de su libro “Els Mallorquins a la Olimpiada Popular” Esta debería haber comenzado el 19 de Julio de 1936. Acabaron alistándose en Barcelona a la columna de Bayo con el propósito de volver a Mallorca. Muy interesante.

 

La dona anarquista eivissaLa CGT  presenta la Exposició “La Dona al Anarquisme Espanyol” per donar a conèixer un capítol molt important i alhora massa desconegut del que ha estat a l' Estat Espanyol la lluita de les dones per la seva emancipació . I que a la vegada varen lluitar pels seus drets com a classe treballadora i també, quan va fer falta, com a milicianes al camp de batalla colze a colze amb els companys , els quals tot hi ha que dir ho, no sempre les varen entendre i donar suport . Però això ja és una altra qüestió.

La Revista "Mujeres Libres" va arribar a arreplegar 20.000 sòcies l'any 1938 però mai se li va reconèixer un "status" com a entitat

L' Exposició consta de vint-i-nou panells agrupats en sis blocs que fa un recorregut pels segles XIX, XX i XXI :

Les Pioneres, "Mujeres Libres", Les Milicianes, Exili , Resistència , la Transició i Reconstrucció amb Dones Llibertàries, i Dones avui.

Amb biògrafes d'unes 70 dones i amb il·lustracions originals i de l'artista Isabel Ruiz.

La mujer anarquista menorcaA partir d'avui i fins al proper dia 27 de juliol, podeu visitar l'exposició "la mujer en el Anarquismo Español" a la Casa de Cultura del Carrer de l'Hospital de Santa Magdalena, a Ciutadella de Menorca.

Avui, 23 de juliol a les 20:00 hores, es durà a terme la presentació, a càrrec de Sonya Torres.

Demà, a les 20 hores, projecció del documental "INDOMABLES".

Dia 25, taula rodona sobre la dona al mon laboral avui. A les 20:00 hores.

Dia 27 de juliol, INTRODUCCIÓ AL FEMINISME a càrrec de Fátima Anglada i Maria Gelabert de l'associació Alter Versió al Saló Gòtic de l'Ajuntament de Ciutadella.

 

 

mujeres libres manacorL’exposició “La mujer en el Anarquismo Español” és troba des del passat dilluns dia 16 al Claustre de Sant Domingo de Manacor. Hi serà fins dissabte 21.

A partir de dilluns de la setmana que ve podreu gaudir d’aquesta exposició a la Casa de Cultura de Ciutadella de Menorca, al carrer de l’Hospital de Santa Magdalena, 1