Des del Secretariat Permanent del SABEI-CGT vos volem comunicar que des de que es va anunciar la possible fusió de CaixaBank i Bankia ens hem posat en contacte i a disposició  dels sindicats “germans” d’ambdues entitats, Unió Obrera Balear (UOB) a Bankia (antiga Sa Nostra) i el Sindicat Independent de Balears (SIB) a CaixaBank (abans La Caixa), com a sindicats majoritaris en els seus Comitès d’empresa, per a mostrar el nostre suport així com  el rebuig total a aquesta perversa operació.

L’anunciada fusió que hem d’aturar és una mal negoci per a tothom

  1. Pels treballadors, ja que suposaria la destrucció del 50% dels llocs de feina, ja que competeixen en el mateix mercat i simplement volen reduir costos reduint plantilles pel tancament massiu d’Oficines.
  2. Pels clients, que veuran un deteriorament de la “qualitat del servei” encara molt més gran, afegit a la creació d’un monstre bancari que elevarà tarifes i restringirà la concessió del crèdit, en mans d’una direcció encara més llunyana als orígens illencs d’ambdues entitats.
  3. Pels empresaris i comerciants, perquè un monopoli els farà captius de la dictadura del capital. El capitalisme només pot funcionar si hi ha competència, i a Espanya, i en especial a les Illes Balears, l’efecte és molt més greu, donada la implantació històrica de Sa Nostra i La Caixa.
  4. Per a la societat civil, ja que consolida el robatori del patrimoni històric de les Caixes d’Estalvi, de Sa Nostra i de La Caixa. Ambdues entitats a través de l’obra social revertien part del benefici en biblioteques, escoletes, residències i centres de discapacitats. En protecció de la natura i en beques d’estudi i investigació. En Obra Social, que unit a un gran patrimoni, veiem com no sols no es torna, sinó que decreix i va desapareixent. 
  5. Per l’Estat, per Espanya. Es perd definitivament l’oportunitat i necessitat de tenir una banca pública, com té Alemanya, França i Itàlia. No només es perdran els 24.000 Milions d’euros que va rebre Bankia d’Europa (i que tots els ciutadans haurem de tornar!), sinó que quedem totalment en mans del trident infernal, Caixabankia, Santander i BBVA-Sabadell?...

Per tant demanem a tots els ciutadans que mostrin el rebuig a aquesta decisió que han maquinat des de Madrid, València i Brussel·les els Srs. Sánchez, de Guindos i la Sra. Calviño a esquenes de la ciutadania i del mateix govern, en ple estiu i en plena i brutal crisi econòmica i social provocada pel COVID-19.

En especial fem una crida a que els clients d’ambdues entitats, els quals la majoria éreu “propietaris” de les vostres “caixes” ja que n’éreu impositors al tenir-hi els vostres estalvis.

Vos demanem especialment que feu valer la vostra força, com a consumidors, amb contundència i determinació i feu costat a les organitzacions sindicals que representen, tant UOB com el SIB, a la majoria de treballadors i treballadores de les illes i que veuen no només perillar els seus llocs de feina, sinó el servei que sempre han volgut donar-vos i que els poder i direccions de fora fe les Illes de cada vegada els han anat allunyant de tots vosaltres, els clients i ciutadans en general.

Creiem sincerament que o la ciutadania reacciona ja, i es mobilitza per a recuperar el “servei essencial” que suposa una pluralitat i diversitat d’entitats financeres illenques i properes o mai més les tornarem a tenir. I sense aquesta pluralitat difícilment podrem, gràcies a la seva feina d’intermediació i de confiança i coneixement del client, ni estalviar amb seguretat ni accedir a un crèdit necessari per a poder fer possible tenir un negoci, una botiga o un ca nostra.